باسمه تعالی
*چرا باید نماز را به زبان عربی بخوانیم؟
1- همانطور که می دانید انسانها از نژادها و طوایف مختلف هستند و هر طائفه ای از انسانها زبان مخصوص به خود را دارند. اما برای برقراری یک ارتباط مشترک بین نژادهای مختلف نمی شود از زبان مادری استفاده کرد و نیاز به یک زبان بین المللی است تا یک اتحاد و هماهنگی بین این طوایف به وجود آید و بتوانند باهم ارتباط برقرار کنند واز اینرو امروزه زبان بین المللی بین کشورهای مختلف زبان انگلیسی است. در این میان جوامع اسلامی هم نیازمند یکپارچگی و اتحاد با یکدیگر هستند و همانطور که برنامه هائی همچون برقراری نماز جمعه، مردم یک شهر را جهت اتحاد گرد هم می آورد، برنامه هائی همچون حج هم مسلمانان جهان را در یکجا گرد هم می آورد و بین آنها اتحاد ایجاد می کند. در این اتحاد و یکپارچگی که مسلمانان نقاط مختلف جهان در یکجا باهم پیدا می کنند، لباس احرام که مدلهای مختلف لباس را در این مکان به یک صورت در می آورد، یکی از ابزاری است که این اتحاد را تقویت می کند و برابری بین مسلمانان را استحکام می بخشد. در کنار برنامه حج، مسأله قبله نیز یکی از لوازم ایجاد اتحاد بین مسلمانان است. یکی از چیزهائی که موجب یکدستی بین انسانها می شود زبان مشترک است و زبان واحد در اقامه نماز نقش عمده ای در اتحاد میان مسلمانان دارد.
ممکن است سؤال شود: با توجه به اینکه زبان بین المللی در عصر امروز زبان انگلیسی است، پس چرا این زبان واحد در اقامه نماز زبان انگلیسی نباشد؟ در جواب این سؤال با صرف نظر از اینکه اسلام ابتدائاً در سرزمین عرب ظهور کرد تا عرب وحشی در دوران جاهلیت را متحول گرداند و ثابت گردد که وقتی اسلام وحشی ترین و جاهل نرین انسانها را می سازد، ساختن مابقی بشر برایش سهل است و توان ایجاد تکامل در تمامی انسانها را دارد، باید گفت که در اتحاد بین مسلمانان سخن از تمام کشورها نیست و صرفاً سخن از اتحاد بین کشورهای اسلامی است و حال آنکه اغلب کشورهای اسلامی عرب زبان هستند و اگر این هم نبود، بر فرض مثلاً فارسی بودن این زبان، عربها نیز می گفتند: چرا باید زبان قرآن و نماز فارسی باشد. از طرفی عمر به رسمیت شناختن زبان انگلیسی به عنوان زبان بین المللی به 2 قرن نمی رسد. اما قرآن در قرنها قبل از آن نازل شده است و اینکه یک کشور قلدر می خواهد زبان و فرهنگ و همه چبز خود را به تمام دنیا تحمیل کند، دلیل موجهی برای تغییر زبان قرآن پس از نزول آن نیست. البته مخالفتی با آموختن زبان انگلیسی نیست و بنا بر این نیست که ارتباط ما با کشورهای غیر اسلامی کاملاً قطع گردد. چه بسا آموختن آن برای تبلیغ شعائر اسلامی در کشورهای غربی و اروپائی ضرورت هم دارد. اما نه به آن قیمت که شعائر اسلامی به خاطر زبان آن کشورها تغییر کند. لذا در کنار زبان انگلیسی زبان عربی را هم باید بیاموزیم تا مفاهیم قرآن و اذکار نماز را متوجه شویم و کورکورانه الفاظ عربی را به زبان نیاوریم و بفهمیم که با خدای خود چه می گوئیم.
لزوم عربی بودن زبان نماز دلائل دیگری نیز دارد که علاوه بر اینکه به نوبه خود استدلالی مستقل است، این علت و توجیه را نیز تأئید و کامل می کند که در ذیل به شرح آن دلائل می پردازم.
2- زبان عربی کامل ترین زبان دنیا است و لذا در مفاهیم و خطاب و درافعال و شناسه ها و همچنین در قرائن حالیه و قالیه، بسیار شفاف تر و دقیق تر از زبانهای دیگر مقصود کلام را می رساند و حتی در ظرائف هیچ نقطه ابهامی باقی نمی گذارد.
3- در حروف زبان عربی رمزهائی است به نام حروف ابجد. تلفظ هر حرفی نوعی فرکانس ایجاد می کند که این فرکانسها انرژی هائی به نام سیگنال تولید می کنند و کیفیت و کمیت این فرکانسها و انرژی ها، از طریق رموز عددی حروف ابجد محاسبه می گردد. از این جهت نوع چینش حروف در قالب کلمات عربی و همچنین تلفظ حروف از مخارج مخصوص زبان عربی، تأثیرات ویژه ای را در بر دارد و یکی از وجوه معجزه بودن قرآن و مخصوصاً رموز حروف مقطعه قرآن نیز به همین موضوع ربط پیدا می کند. البته با همه این حرفها در نماز یکجا اجازه دعا کردن به زبان فارسی به ما داده شده و آن در قنوت است.